Primaria Corni

 
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Acasă Comuna Corni Monumente

Monumente

BisericaBiserica „Duminica Tuturor Sfinţilor” din satul Corni datează din anul 1780 şi este monument istoric, fiind catalogată de Minsterul culturii şi cultelor şi Institutul naţional al monumentelor istorice cu nr.385 şi cod BT-II-m-B-01957.

     De numele satului se leagă şi cel al pictorului Octav Băncilă (1872-1944) care s-a născut pe aceste meleaguri. Vechea şcoală şi cea nouă poartă numele cunoscutului pictor.  

     Şcoala din satul Corni a avut şi continuă să deţină un rol major în viaţa culturală a comunei. În ultimii 30 de ani şcoala a adunat o impresionantă colecţie muzeistică cu tot ce s-a descoperit pe teritoriul localităţii.  O parte din această colecţie a fost preluată de Muzeul judeţean Botoşani (a fost catalogată, inventariată), o parte a rămas în continuare în şcoală

     Biserica "Duminica Tuturor Sfinţilor”

            Şcoala are o formaţie de dansuri care participă la toate manifestările de gen, alături de formaţia Urşii din Corni.Monumentul eroilor 

            În faţa localului vechi la Şcolii nr.1 din Corni se află un monument  ridicat în anul 1930, închinat eroilor primului război mondial, care au luptat la Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz şi care erau din satele Corni şi Sarafineşti. Pe placa de marmură a monumentului stau scrise numele a 104 eroi căzuţi în acele lupte, din care un învăţător, un sublocotenent şi 102 soldaţi.

            În timpul celui de-al doilea război mondial au fost numeroşi combatanţi din comuna Corni, atât în prima parte a conflagraţiei mondiale pentru eliberarea Basarabiei şi a Bucovinei de Nord şi împotriva bolşevismului, cât si în a două parte pentru eliberarea întregului teritoriu naţional de sub dominaţia hitleristă, dar şi a altor ţări Ungaria, Austria şi Slovacia.

 

 

Monumentul eroilor